MVO & Green Key

Green Key is een bekend internationaal keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- / vrijetijdsbranche en in de markt voor vergader- en congreslocaties. Aan dit keurmerk is af te lezen hoe een bedrijf er alles aan doet om de druk op natuur en milieu te minimaliseren. Daarmee gaan ze net een stap verder dan de normale wet- en regelgeving vereist.

De sleutel naar een duurzamere wereld = Green Key!

Het certificaat kent drie niveaus: brons, zilver en goud. Hoe meer maatregelen een bedrijf heeft ingevoerd, hoe hoger het milieuvriendelijke niveau. Klik hier voor de normen. Deelnemende bedrijven zijn serieus en controleerbaar bezig met duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en gaan met zorg om met het milieu en de natuur in hun omgeving. Hotelketens als Fletcher Hotels, Apollo Hotels en NH Hotels, maar ook Landal Greenparks dragen het Green Key keurmerk.


Bij Vinkeveen Haven kunnen wij met genoegen melden dat we inmiddels trotse bezitter zijn van het Gouden Certificaat! Zo dragen we dagelijks bij aan duurzaamheid en milieu rondom de watersportactiviteiten, vergaderlocaties en in het restaurant.

Voor de komende jaren streven wij ernaar om bij de herkeuringen natuurlijk deze gouden status te behouden. Daarvoor blijft Vinkeveen Haven continu maatregelen toepassen om het milieu te sparen. En u helpt ons daarbij! Op het terrein vindt u bijvoorbeeld diverse gekleurde kliko's om uw afval gescheiden weg te gooien. Bovendien serveren wij kraanwater uiteraard gratis - zowel het zwem- als het leidingwater is in Vinkeveen van zeer hoge kwaliteit! Heeft u zelf een flesje of bidon mee? Vul 'm voordat u het water op gaat bij één van onze kranen of bij het tappunt aan de overkant van de weg bij het Toeristisch Overstap Punt (TOP).

Met onze gouden Green Key certificering bieden wij u een verantwoorde locatie voor duurzaam recreëren. voor meer informatie over de green key kijkt u op www.greenkey.nl.

Benieuwd naar ons duurzaam jaarverslag? Bekijk het hier.

Groene uitjes
Voor bedrijven, scholen en andere soorten groepen zoals verjaardagsfeestjes, organiseren wij groene uitjes. Kort gezegd zijn dit uitjes die goed zijn voor het milieu.
Maak je keuze uit:
- Plassenjutten
- Kanoën, suppen en waterfietsen
- Kickbiken
- Zeilen

'duurzaamheid in beeld'

Afvalscheiding
Over het gehele terrein en in de grote groepsaccommodatie staan afvalbakken voor glas, plastic, papier en restafval. Ook tijdens het recreëren is afval scheiden belangrijk en niet moeilijk!

Wie de jeugd heeft...
Als watersportcentrum zijn we in de lente en de zomer dagelijks op de plassen te vinden. Dit geeft ons een dubbele verantwoordelijkheid ten opzichte van het schoon houden van het mooie natuurgebied.
Ten eerste dragen wij zelf voor een deel bij aan de vervuiling van de omgeving. Zeilen, suppen, kanoën en waterfietsen is gelukkig niet direct belastend voor het milieu, maar onze volgbootjes zijn wel afhankelijk van benzine. De lichte buitenboordmotortjes waar we mee varen zijn gelukkig niet zo belastend voor het milieu als de motoren van zware speedboten! Naast het benzineverbruik waait er wel eens een snoeppapiertje over boord. We vertellen onze cursisten weliswaar altijd dat we ons in de natuur bevinden en dat er dus absoluut geen afval achter gelaten mag worden, maar een licht stukje plastic is helaas snel door de wind meegevoerd.
Ten tweede willen we de deelnemers aan onze clinics een schone lesomgeving bieden, waarin het veilig is om te zwemmen. Bovendien is op watersportdag gaan méér dan leren zeilen, het draagt ook bij aan de vorming van het kind. Hoe gaat de wereld van onze kinderen er uit zien als ze het normaal vinden dat er overal zwerfvuil slingert?

Aan het werk met een handicap
Vinkeveen Haven biedt twee werkplekken voor mensen met een handicap. Voor iedereen is werk belangrijk, maar juist voor mensen die minder makkelijk in de maatschappij bewegen is de regelmaat en het sociale van een vaste baan van uiterst groot belang.

Ondersteuning lokale initiatieven
Voor het jaarlijks terugkerende evenement Vinkefest sponsoren wij de kano's op de Familiedag.
In oktober organiseert gemeente de ronde venen oktober actief - speciaal voor ouderen organiseren wij 2 begeleide kanotochtjes, op 2 en 5 oktober van 10 tot 12.
We sponsoren onze cursist Jonna Meesters die al op 14-jarige leeftijd bezig is om het enorme bedrag van 22.000 euro bij elkaar te krijgen om een half jaar met School at Sea mee te kunnen varen. Door haar ervaringen als 9-jarige cursist bij ons op de zeilschool is ooit haar droom ontstaan om aan dit project deel te kunnen nemen!

Duurzame inkoop
- biologische en lokale ingrediënten in onze groepsaccommodatie
- milieuverantwoorde schoonmaakmiddelen
- 100% groene stroom en groen gas, ter aanvulling op de energie die we zelf opwekken met de zonnepanelen

Zonne-energie en waterbesparing
Op de daken van onze grote groepsaccommodatie en het havenkantoor liggen zonnepanelen. Bovendien nemen we allerhande maatregelen om het verbruik van gas, water en elektriciteit zoveel mogelijk te beperken.